Humán-Pszicho 2002 Oktató és Szolgáltató Nonprofit Kft.
2400 Dunaújváros, Pannon kert 1. (a volt Köris utca 17.)
Telefon: 06-25-431-890
Email: info@humanpszicho.hu

Dunaújvárosi Hírlap 2008. december. 08. PDF Nyomtatás E-mail

A válaszút előtt

Tépelődnek a szülők: a legjobbat akarják gyermeküknek, és most nehéz döntés előtt állnak a nyolcadikosok. A nagy kérdés: melyik középiskolában tanuljanak tovább? A jó szakma legalább olyan értékesnek tekinthető,mint a diploma

 

Minden négy évfolyamos középiskolai képzésre jelentkező diákra egységes - központi - írásbeli vizsga vár január 24-én, amire külön jelentkezési lapot kell kitölteni, és azt elküldeni az érintett középiskolába december 10-ig. A határidő tehát holnapután lejár. Talán figyelmeztetni sem kell erre senkit, hiszen hetek óta a továbbtanulás, a jelentkezés és a felvételi a téma a nyolcadikos osztályokban. A tehetség, az érdeklődési kör és a tanulmányi eredmény egyaránt meghatározója egy ilyen fontos döntésnek. A pedagógusok hangsúlyozzák, és a köztudatban is máig él: gimnáziumba az menjen, aki tovább akar tanulni főiskolán vagy egyetemen. Senki nem vitatja, hogy a felsőfokú továbbtanuláshoz a gimnázium adja a legjobb alapot, ahol az úgynevezett közismereti - az általános műveltség megszerzését elősegítő - tantárgyak vannak viszonylag magas óraszámban, és az emelt szintű érettségire felkészítés az utolsó két évben is irányítottan az egyetemi továbbtanulást szolgálja. Azaz nincsenek szakmai tantárgyak. A diploma kétségkívül érték, de a szakmunkásbizonyítvánnyal, érettségivel rendelkező jó szakember legalább annyira értékesnek számíthat a munkaerőpiacon.

A szülők nyílt napokon ismerhették meg a pályaválasztás előtt álló gyereküknek szimpatikus intézmény kínálatát, illetve több általános iskola felvételi tájékoztató szülői értekezletet is szervezett a nyolcadikos osztályokba a középiskolák vezetőinek, pedagógusainak részvételével. Emlékeztetőül: gimnáziumi képzést ad a Széchenyi, a Bánki, az ADU. Az utóbbi két iskolának a szakmai tárgyai is vonzóak a diákok körében. Hasonlóan népszerű az Aranytű, a Dunaferr, a Hild, a kereskedelmi és vendéglátóipari, a Lorántffy, a Pannon oktatási központ, a Rosti, valamint a Rudas palettája. Nyugodt lelkiismerettel jelentjük ki: a dunaújvárosi középiskolák kiváló szakképzése az élet szinte minden területét felöleli.

 
Címlap